(Sursa foto: AICI)
Se bazează evangheliile canonice pe relatări ale martorilor oculari care l-au cunoscut personal pe Isus ? Dacă da, de unde ştim dacă martorii au comunicat în mod fidel realitatea istorică ?
Mare parte din secolul XX a împărtăşit presupoziţiile, metodele şi concluziile, adesea foarte pesimiste ale criticii formelor (literare) folosită la studierea Noului Testament şi în special a evangheliilor sinoptice : Pericopele
În cea mai mare parte a secolului XX, studiile biblice la nivel academic au fost dominate de concluziile, adesea foarte pesimiste, ale criticii formelor (literare) – o metodă aplicată la investigarea evangheliilor sinoptice. Conform acestor concluzii, pericopele – unităţi scurte de text care compun evangheliile – sunt rezultatul unui lung proces de transmitere orală a tradiţiei creştine timpurii, interval în care majoritatea zicerilor şi faptelor lui Isus din Nazaret au fost modificate în mod semnificativ. Ceea ce a ajuns pe paginile Bibliei este mai degrabă ecoul ideilor şi frământărilor din Biserica creştină de mai târziu şi nu reprezintă realitatea istorică din timpul vieţii lui Isus.
În cartea sa apărută în 2006, Jesus and the Eyewitnesses, profesorul britanic Richard Bauckham prezintă argumente în favoarea transmiterii cu o fidelitate relativ mare a tradiţiei creştine de dinaintea scrierii evangheliilor, fenomen social-istoric în care martorii oculari ai evenimentelor joacă un rol esenţial. In luna mai a.c. cartea a câştigat premiul Michael Ramsey, oferit în Marea Britanie pentru lucrări de teologie care se remarcă prin originalitate şi “schimbă, într-o anume măsură, peisajul teologic”.
Postul de radio britanic Premier Christian Radio îi aduce împreună pe anglicanul Richard Bauckham şi un alt biblist din generaţia mai tânără, profesorul James Crossley, specialist în Evanghelia după Marcu şi agnostic în ce priveşte credinţa creştină.
Prima parte a discuţiei a avut loc săptămâna trecută şi o puteţi asculta pe site-ul postului de radio.
Partea a doua va fi difuzată astăzi (sâmbătă, 4 septembrie 2009) dupămasă şi va fi deasemenea disponibilă în arhiva emisiunii.
(HT : James McGrath)
septembrie 7, 2009 at 3:46 pm
O iau ca o informatie cu directie intrucat ti-am solicitat ceva pe subiectul asta deja.
Am nevoie de ceva liniste ca sa ascult emisiunile si daca am ce, voi comenta.
Multumesc
septembrie 8, 2009 at 3:06 pm
Sam, ma bucur ca anuntul ti-a fost de folos, chiar daca nu s-a vrut cu directie 🙂
Cred ca va trebui sa schimb un pic paragraful cu critica formelor, l-a citit un prieten si i s-a parut ca ar fi parerea mea despre istoricitatea evangheliilor. Daca se nimereste sa citesca si altii la fel, n-ar fi de mirare sa ajung mintenash „la comitet”…
Legat de solicitare, uite un clip fain cu Bauckham in care face o scurta introducere la ideile din carte (celelalte youtube-uri sunt la fel de instructive):
http://www.youtube.com/user/StJohnsNottingham